Afyon'da Kış Hazırlıkları Nasıl Yapılır ?

Bolvadin’nde üretilen gıda malzemelerinin israf olmadığı ve bu malzemelerin kış için saklandığı anlaşılmıştır.



Üretilen sebzeler kış mevsiminde yemek yapmak üzere, meyveler de hoşaf yapmak üzere kurutulmaktadır.


Bu durumu Bolvadin Yerel Şivesinde şöyle aktarılmaktadır: “Gurudurduk ürettiğimiz ürünleri. Mesela, madünüsü degurudurduk, naneyi de gurudurduk, ıspanağı da gurudurduk kışa. Fasilleyi, patlıcanı, büberi bunları hip guruduruk, gışın onları yemek yapardık”.

Üretilen ürünlerin kurutulup, kışın tüketilmesi Bolvadin'de doğal beslenmenin hakim  olduğunu göstermektedir.

Bolvadin'de üretilen başlıca tahıllar ve baklagillerin buğday, nohut ve haşhaş olduğu anlaşılmıştır.

Nohut kurutulmuş olarak saklanmaktadır .

Üretilen haşhaşın ise bir kısmı sıvı yağ olarak çekilmektedir. Haşhaşın diğer kısmının ise hamur işlerinde kullanmak üzere saklandığı aktarılmıştır.

Buğday, çeşitli işlemlere tâbi tutularak farklı ürünler ile kışa hazır edilmektedir.

Doğal Yöntemle Bulgur Nasıl Yapılır ?

Buğday taneleri yıkanır, yıkanan taneler kazana doldurulur ve kazanda pişirilir. Pişen buğdaylar güneş görmek üzere serilerek kurutulur. Kuruyan taneler köy tabiri ile taşa gider. İki taştan oluşan düzenek arasında tanelerin kırılmaması için su dökülerek işlem uygulanır.İşlem sonunda taneler kabuklarından ayrılmış olur. Islanan buğday taneleri yeniden kurutulmak üzere güneş görecek şekilde serilir. Kurutulan tanelerden bulgur ve yumuşak göce yapılır.

Göce Nedir ? Nasıl Yapılır ?



Bulgur olarak yapılacak kısmı rüzgar yardımıyla kabuklarından ayrılır. Kabuklarından tamamen temizlenen taneler, buğday kırma makinelerine götürülür. Kırılan buğday taneleri, ince ve kalın olmak üzere ikiye ayrılır. İnce bulgurdan dolma, kalın bulgurdan da pilav yapıldığı aktarılmıştır.

Yumuşak göce yapmak için ayrılan buğday ise yıkanır. Yıkama sırasında  buğday taneleri kabuklarından ayrılırken nişastasından da ayrılır. Yıkama işleminden sonra taneler kurutulur, temizlenir. Bir miktarı keşkeklik olarak saklanır. Arta kalan yumuşak göcelerin kırdırılarak topalaklık yumuşak göce elde edilip saklandığı belirtilmiştir.

Hamur Aşı Nedir ? Nasıl Yapılır ?



Bolvadin’nde hamurdan yapılan hamur aşı ve erişteler üretilmektedir. Hamur açılır, ince yassı çubuklar şeklinde kesilir. Kesilen hamurlardan kurutulanların hamur aşı, kavrulanların ise erişte olduğu belirtilmiştir.

Et ve et ürünlerinin genellikle sonbahar mevsiminde, kış mevsimi için saklamak üzere hazırlandığı anlaşılmıştır.

Kesilen hayvanın kırmızı etinden, hayvanın kendi yağı ile beraber pişirilerek kavurma yapılır. Hazırlanan kavurmalar yuvarlak kapların içine konularak soğutulmaktadır. Soğuyan  kavurmalar yuvarlak kalıplar halinde çıkartılır ve içi un dolu çuvallarda saklandığı belirtilmiştir.

Kesilen hayvanın kemikleri kurutulur. Kuruyan kemiklerin kış mevsiminde yemeklere lezzet vermesi için kullanıldığı aktarılmıştır.


Süt ve süt ürünlerinden elde edilen ürünlerin başında kaymak, peynir ve yoğurt geldiği anlaşılmıştır.

Peynir çok fazla süt gerektirdiğinden her evde değil, çok sayıda hayvana sahip olan hanelerde yapılmaktadır.

Afyon Kaymağı Nasıl Yapılır ?



Yoğurt ve kaymağın aynı süt ile yapıldığı belirtilmiştir. Süt, pişirilir. Üzerinde biriken yağ toplanır. Bu yağa kaymak denir.

Altta kalan süte maya çalınarak yoğurt elde edilir. Kaymaklardan ihtiyaç durumunda sadeyağı adı verilen tuzsuz tereyağı yapıldığı da belirtilmektedir.

Bolvadin'de gerçekleştirilen turizm etkinliği her yıl düzenli olarak yapılmakta olan Kaymak Şenlikleri, Kaymak Şenliklerine tanınmış sanatçılar gelir, kaymak yarışması yapılır, en güzel kaymağı yapana ödüller verilir, yine 24 Eylül Bolvadin'in düşman işgalinden kurtuluşuna yönelik olarak resmi kutlamalar yapılır.

Mustafa Kemal 25 Ağustos 1922’de (25 Ağustosu 26 Ağustosa bağlayan gece saat 04:00’de) buradan gece yolculuğu yaparak, Kocatepe’ye intikal etmiş ve büyük taarruzu başlatmıştır. Bunu anmak adına yörede her yıl 26 Ağustos tarihinde Şuhut İlçesi’nden Kocatepe’ye Büyük Zafer Yürüyüşü yapılmaktadır.


Yorumlar