Trafikten Arac Cekme Nasiıl Yapilir ?



TRAFİKTEN ÇEKME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

      1. Yeni Tescil belgesi (Trafik Tescil Şube veya Bürosu'ndan)
    2. İki adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1)
    3. Dilekçe
    4. Vergi Dairesi'nden borcu yoktur belgesi
    5. Plakalar getirilecek
    6. Eski Tescil ve Trafik belgeleri getirilecek.
    7. Trafikten çekme işlemi aracın kayıtlı olduğu trafik tescil kuruluşunda yapılabileceği gibi herhangi bir trafik tescil kuruluşunda da yaptırılabilir. 


Merhaba arkadaşlar,

Gerek takip ettiğim forumlarda, gerek sosyal medya gruplarında sıkça sorulan sorulardan bir tanesi  olan; herhangi bir sebepten dolayı kullanılmayan araçların her sene vergi ücreti, muayene ücreti, trafik sigortası gibi masraflarından muaf olabilmek için trafiğe tescilli aracı trafikten düşürme işlemi veya başka bir değişle trafikten çekme işlemi nasıl yapılır? bu işlemi size dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Trafikten araç düşürmenin iki çeşidi vardır, bunlardan bir tanesi aracınızı hurda belgeli araç haline getirir diğeri ise çekme belgeli araç düşürmesi.

Hurda Belgeli Araç Nedir?

Hurda belgeli araçlar trafikten herhangi bir sebep ile düşürülmüş ve bir daha aynı aracın trafiğe çıkamayacağı taahhüt edilmiş araçlardır, yani adı üstünde “hurda”dır ve trafikte kullanımı yasak olduğu gibi trafiğe geri tescil ettirme şansı bulunulmamaktadır.

Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgeli araçlar trafikten herhangi bir sebep ile düşürülmüş ve daha sonra gerekli resmi işlemlerden sonra trafiğe tekrar tescil edilebilecek araçlardır.

Hangi Durumlarda Araç Trafikten Düşürülür?

Bu konuyu örnekleyecek olursak; farzedelim ki bir aracımız var ve bu aracın bir arızasından dolayı aracımızı kullanamıyoruz fakat bu araca her yıl ÖTV vergisi ödemek, Zorunlu trafik sigortası yaptırmak, muayne süresi dolmuş ise muayne yaptırmak bizi maddi anlamda zora sokacağı ve gereksiz masraf olacağından dolayı aracımızı çekme belgeli olarak trafikten düşürebiliriz ve sonraki zamanlarda aracımızı tekrar çalışır hale getirdiğimiz zaman trafiğe tekrar tescil ettirip kullanmaya başlayabiliriz. Fakat burada püf nokta aracın “Çekme Belgeli” olarak trafikten düşürülmesidir, “Hurda” belgeli aracı trafiğe tekrar tescil ettiremeyiz.

Trafik Sigortası ve Muaynesi Olmayan Aracın Satışı Nasıl Yapılır?

En büyük sıkıntılardan biriside elinizde bulunan muaynesi olmayan bir aracın satışında çıkmaktadır yeni düzenlenen yasa ile trafik sigortası olmayan ve muaynesi bitmiş bir aracın satışını yapabilmek için ya muayneden geçirip trafik sigortasını yaptırıp satışını vereceksiniz veya trafikten çekme belgeli olarak aracınızı düşürüp satışını yapabilirsiniz?

Aracı Trafikten Çekme Ücreti Ne Kadardır?

Aracınızı trafikten çektirmek için herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Trafikten Çekme Belgeli Olarak Araç Nasıl Düşürülür?

Evet gelelim trafikten aracımızı çekme belgeli olarak düşürmeye,

2016 yılının başında eski motorumu satmak için izlediğim adımları sizlere anlatacağım.

İlk olarak trafikten çekmek istediğiniz aracınızın ödenmemiş vergi borcu trafik cezası gibi borçları varsa bunları ödemekle başlıyoruz.

Sonraki adımda bulunduğunuz bölgenin trafik şubesinde işlem yapmak için internet üzerinden randevu alıyorsunuz.

Randevu alırken ilk sekmede “Trafik Tescil İşlemlerini” ikinci sekmede ise “Trafikten Çekme İşlemini” seçerek kendinize uygun bir randevu alıyorsunuz.

Trafik Şube müdürlüğüne giderken yanınıza almanız gerekenler,

  • Aracın Ruhsatı
  • Plakalar (Motosikler ise tek plaka araba ise iki plakayı’da yanınızda götürüyorsunuz)
  • İki adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1) (Bu belgeyi trafik şube yakınlarındaki kırtasiyeler doldurmaktadır.)
  • Gideceğiniz kurumu hitap alan ve yapacağınız işlemi anlatan bir dilekçe.

Yukarıdaki belgeleri alıp randevu saatinizde trafik şubenin yolunu tutup evrakları ibraz ediyorsunuz ve size muhtemelen bir gün sonrasına tekrar randevu veriyorlar,

Ertesi gün gittiğinizde iki adet belge teslim alıyorsunuz bunlardan bir tanesi “Çekme Belgeli Ruhsat” diğeri ise vergi dairesinden de aracınızı düşürmek için vergi dairesine teslim etmeniz gereken bir evrak oluyor, bu evrağı vergi dairesine teslim ettikten sonra işlemleriniz bitmiştir hayırlı uğurlu olsun. 🙂

Yorumlar