Bağkur emeklilik sorgulama nasıl yapılır?

5510 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte artık (4B) olarak adlandırılan Bağkur emeklilik sorgulama nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…



Esnaf, tüccar, sanayici, sanatkar ve serbest meslek sahiplerinin prim ödedikleri Bağkur hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Bağkur emeklilik sorgulama nasıl yapılır?
Esnaf, tüccar, sanayici, sanatkar ve serbest meslek sahipleri Bağkur'dan emekli olmak üzere sigorta primi yatırırlar. Bağkur, esnaf ve sanatkarlar ve diğer bağımsız çalışanlar sosyal sigortalar kurumunun kısaltılmış şeklidir. Bağkur, SSK ve Emekli Sandığı, birbirinden bağımsız kurumlardı. Daha sonra 5510 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle SGK çatısı altında toplanmıştır. Bağkur SGK'da 4B diye adlandırılır.
BAĞ-KUR EMEKLİLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?
www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
– E Hizmetler
– Sosyal Güvenlik Kurumu,
– Ortak (4a/4b/4c Hizmetler) menüsünün altında yer alan Normal – Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim menüsünü tıklayın.
– Açılan ekranda BAĞ-KUR'dan emeklilik şartlarınızı hesaplamak için 4B'yi seçerek sorgula butonuna basmanız gerekir.
– Böylece BAĞ-KUR ne zaman emekli olabilirim e devlet sorgulamasını tamamlamış oluyorsunuz.
SGK ÜZERİNDEN EMEKLİLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’nun oluşturduğu emeklilik hesaplama sistemi ile de BAĞ-KUR'dan ne zaman emekli olabileceğinizi kendiniz hesaplayabilirsiniz. Bunun için de uygulama ekranını(https://uyg.sgk.gov.tr/EMEKTARWEB/hakKazanma.do) açtıktan sonra emeklilik hesabı için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
– Programda öncelikle yaştan emekli olmak için kısmi ya da tam emeklilik hesabı için tam seçeneği işaretlenir ve doğum tarihi girilir.
– Maluliyet durumu yok ise (HAYIR) seçeneği var ise (EVET) seçeneği işaretlenir. Maluliyet EVET işaretlendiğinde karşınıza maluliyet derecenizi seçme seçenekleri çıkar. Burada iş gücü kayıp oranınızı gösteren aralığı seçmeniz gerekmektedir.
– Hiç Bağ-Kur tescili bulunmayanların sadece yurt dışı borçlanmasıyla emekli olmak istiyorum seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir.
– Tüm bu girişler yapıldıktan sonra karşınıza gelen ekrandan hizmet ekle seçeneği tıklanır. Orada öncelikle Bağ-Kur hizmeti ve daha sonra diğer sandıklarda geçen hizmetler(SSK, Emekli Sandığı, Yurt dışı borçlanmalar vs) girilir.
– Son olarak KAYDET butonu tuşlanır ve emeklilik hesapla tıklanır. Bağ-Kur’dan emekli olacağınız tarih karşınıza çıkar ve böylelikle emekli olacağınız tarihi öğrenmiş olursunuz.
sözcü.

Yorumlar