Şalgam Suyu Nasıl Yapılır ? Şalgam Suyu Tarifi ve Hazırlanışı
Biz İskenderunluların sevdiği ve yemeklerin yanında özellikle mangal gibi özel yemeklerin yanında özenle hazırladığımız şalgam, nasıl mı yapılır, çok kolay bakın bu tariften sonra hepimiz şalgam yapıcak ve tüm ailemizle birlikte çok faydalı olan şalgamı içeceğiz, hadi tarife geçelim.
Şalgam suyu midenin hazmını kolaylaştıran, özellikle de mangal ve kebap yerken içilebilecek faydalı bir içecektir. Yapılışı da öyle çok zor değildir.
Malzemeler:
1. 1-2 adet şalgam ( beyaz renkli turp gibidir)
2. Yarım kilo maya ( ekmek ve buğday kepeği ile yapılan bir mayadır)
3. 1 çay bardağı tuz.
4. 10 litre su.
5. 2 yemek kaşığı limon tuzu.
6. 2 kilo mor havuç.
İlk önce şalgam ve havuçları kabuklarını soyduktan sonra şerit halinde ince ince doğruyoruz. Sonra havuçları tuzla iyice ovuyoruz. Bir saat kadar havuçları dinlemeye bırakıyoruz. Ardından 10 litre suyu bir tencereye boşaltıyoruz bu suya mayamızı ekleyip mayanın suyun dibine çökelmesini bekliyoruz. Şişelerken kesinlikle mayadan koymayacağız, sadece mayalı su koyacağız. Şimdi sıra geldi şişeleme işlemine. Beklettiğimiz havuçları ve şalgamlarımızı şişelere koyuyoruz ardından limon tuzumuzu ekliyoruz.
Şimdi suyumuzu koyacağız ama dediğim gibi dikkat edin sakın maya koymayın içine. Kepçe yardımıyla suyun üzerinden üzerinden, mayayı kaldırmadan suyu şişeye dökünüz. Bunu yaparken arada beklerseniz maya tekrar dibe çökelir ve işiniz kolaylaşır. Şişeleme bittikten sonra, bu şişenin ağzını kapatarak güneş görmeyen, serin bir yerde saklayınız. Her gün bir kere şişeyi sallayarak karıştırınız. 10 gün sonra şişeyi açıp afiyetle içebilirsiniz.
Malzemeler:
1. 1-2 adet şalgam ( beyaz renkli turp gibidir)
2. Yarım kilo maya ( ekmek ve buğday kepeği ile yapılan bir mayadır)
3. 1 çay bardağı tuz.
4. 10 litre su.
5. 2 yemek kaşığı limon tuzu.
6. 2 kilo mor havuç.
İlk önce şalgam ve havuçları kabuklarını soyduktan sonra şerit halinde ince ince doğruyoruz. Sonra havuçları tuzla iyice ovuyoruz. Bir saat kadar havuçları dinlemeye bırakıyoruz. Ardından 10 litre suyu bir tencereye boşaltıyoruz bu suya mayamızı ekleyip mayanın suyun dibine çökelmesini bekliyoruz. Şişelerken kesinlikle mayadan koymayacağız, sadece mayalı su koyacağız. Şimdi sıra geldi şişeleme işlemine. Beklettiğimiz havuçları ve şalgamlarımızı şişelere koyuyoruz ardından limon tuzumuzu ekliyoruz.
Şimdi suyumuzu koyacağız ama dediğim gibi dikkat edin sakın maya koymayın içine. Kepçe yardımıyla suyun üzerinden üzerinden, mayayı kaldırmadan suyu şişeye dökünüz. Bunu yaparken arada beklerseniz maya tekrar dibe çökelir ve işiniz kolaylaşır. Şişeleme bittikten sonra, bu şişenin ağzını kapatarak güneş görmeyen, serin bir yerde saklayınız. Her gün bir kere şişeyi sallayarak karıştırınız. 10 gün sonra şişeyi açıp afiyetle içebilirsiniz.
Dediğim gibi malzemelerin miktarıyla oynayarak kendi damak tadınıza uygun şalgam suyu yapabilirsiniz. Acı sevenler ise bardaklarına birkaç çorba kaşığı acı turşu suyu ilave ederek acı bir şalgam suyu yapabilirler.
Sanırım şalgam nasıl yapılır herkes öğrenmiştir.
gerçekten süper tarif ve açıklamalar teşekkür ederim
YanıtlaSilbirde bişi sorucaktım,
YanıtlaSilşalgamı nasıl buluruz ya burdaki pazarlarda aradım ancak bulamadım
tebrikler güzel tarif
YanıtlaSilTeşekkürler arkadaşlar, sizler için en iyi olanı yapmaya çalışıyoruz
YanıtlaSilayrıca elif hanım yaşadığınız yerdeki pazarcılarınızdan rica edin, onlar size yardımcı olur, yine de bulamazsanız mail atın ben size yollarım :))
YanıtlaSililginize teşekkür ederim
YanıtlaSil