- 1 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 kg.kuzu kıyma
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- yarım limon suyu
- 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
- yarım tatlı kaşığı tuz
- yarım kg salamura asma yaprağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
Yaprak Sarmanın yapılışı
Kuru soğanı ve domatesin kabuklarını soyup minicik doğrayalım. Ve tüm malzemeleri elimizle yoğurarak derin bir kapta karıştıralım.
Diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek yıkayalım hem tuzu gider hemde temizlenmiş olur. Yaprakları iki avucumuz arasında sıkarak sudan çıkartalım. Her bir yaprağı avuç içine alalım,
(Burada dikkat edelim yaprağın damarlı kısmı içeride olacak yani malzemeyi damarlı kısıma koyarak saracağız) veya düz bir zemin üzerine yatırarak (yaprakların saplarını kopartmayı unutmayalım) ortasına 1 tatlı kaşığı hazırladığımız harçtan koyalım ve sigara böreği gibi saralım. (Ne çok sıkı-ne de çok gevşek olmamalı)
(Burada dikkat edelim yaprağın damarlı kısmı içeride olacak yani malzemeyi damarlı kısıma koyarak saracağız) veya düz bir zemin üzerine yatırarak (yaprakların saplarını kopartmayı unutmayalım) ortasına 1 tatlı kaşığı hazırladığımız harçtan koyalım ve sigara böreği gibi saralım. (Ne çok sıkı-ne de çok gevşek olmamalı)
Pişireceğimiz tencerenin dibine kopardığımız sapları serpiştirelim. Böylece hem dibi tutmaz hemde hafif ekşimsi bir tat verir. Üzerlerine sarmaları dizelim.
Sarma işlemi bitince tencereye yerleştirdiğimiz Yaprakların üzerine porselen bir tabak kapatalım ve 2 su bardağı su ekleyelim. Tencereyi ateşe koyalım. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 35 dakika pişirelim.
Tencereyi ocaktan almadan 2-3 dakika önce de isterseniz sos koyabilirsiniz. Bu sos muhteşem bir lezzet verir. Hatta yemek kokusuna tüm komşularınız bi kahve içimi uğramıştım diye gelebilirler :))
Yapraklarımız salamura değilde taze ise, kaynayan suya 1 dakika batırıp çıkaralım.
Yaprak Sarmanın sosu için malzeme:
3 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı biber salçası
1 limon suyu
1 fincan sıvı yağ
Hazırlanışı
tüm bu malzemeleri küçük bir tavada kaynatıp yaprak sarmasının üzerine gezdirin.
Afiyetler olsun.
İsterseniz sade veya sarımsaklı yoğurt ile de servis yapabilirsiniz.
Sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz, beğenilerinizi de yine yorum yaparak belirtin lütfen.
Yorumlar
Yorum Gönder