Afyon bukmesi nasil yapilir - Mercimekli Bukme nasil yapilir Resimli Anlatim

Yöremiz Lezzeti Mercimekli Bükme Nasıl Yapılır?


Bükme Nasıl Yapılır? Yöremizin en özel lezzeti olan Mercimekli Bükme Tarifini sizlere vereceğim. Benim tarifim yöresel lezzet olan Mercimekli Bükme Tarifidir, sizlerle paylaşmak istiyorum, Bolvadin de daha doğrusu Afyonkarahisar'ımızın her yerinde yapılarak tüketilir, çok doyurucu besleyicidir.

Bükme yapımı pek de meşakkatli değildir, lezzeti ile büyüleyen çıtır çıtır bir börektir, hadi buyurun başlayalım.

Mercimekli Bükme Malzemeleri;


Öncelikle Mercimekli Bükme Hamuru için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
  • 1 Türk kahvesi fincanı üzüm sirkesi
  • Alabildiği kadar un, 
  • tuz
  • 250 gr tereyağı

Mercimekli Bükme üzeri için; 

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Mercimekli Bükmemizin iç harcı ;
  • 200 gr yeşil mercimek
  • 1 küçük soğan
  • tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ


Haydi Yapıverek :)

Önce mercimeği yıkayarak kara kazana koyup üstünü 3 parmak geçecek kadar suyunu koyup haşlayalım, mercimeklerimiz yumuşayınca suyunu süzelim.

Sonrada soğanı ince ince doğrayalım ellam, sıvıyağda soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım, sonra mercimeklerimizi ilave ederek kavurmaya devam edelim, biraz tuz ekleyerek ocağı kapatalım.

Hamuru sütü, sıvıyağı, tuzu yoğurma kabına alın karıştırın. Üstüne alabildiği kadar un ilave edip, yumuşak bir hamur yoğurun.

Hamurunuzu 4-5 bezeye bölün üzerini örterek dinlenmeye Bırakın. 1-2 saat kadar beklesin.




Sonra tereyağımızı eritelim, dinlendirdiğiniz hamurları alarak açabildiğimiz kadar inceltelim, burada ne kadar ince olursa o kadar güzel olur.


Açtığınız ilk yufkanın üzerini tereyağı ile bolca yağlayalım, sonra ikinci yufkayı açıp ilk yufkanın üzerine serip tekrar yağlayalım, İşlemi tekrarlayarak üçüncü, dördüncü yufkaları da açıp yağlayın.



Bolvadin de olmaz ama eğer büyük yufka açamam diyorsanız hamuru ilk başta sekiz bezeye ayırıp, dörderlik on iki parti halinde yapabilirsiniz.


Açıp üst üste koyduğunuz yufkaları kenarlari birbirinin için üstüne fazla gelmeden zarf şeklinde katlayın. Sonuçta büyükçe bir kare oluşacak.




Tereyağının donması için yarım saat bekletelim, buraya kadar yapabildiysek olay bitmiştir zaten, Eğer tek parti halinde açtıysanız 30, iki parti Halinde açtıysanız 16 Eşit parçaya kesin.


Sonra hünerli ellerimizle otuz parçayı merdaneyle avuç içi kadar tekrar açın ortasına yeteri kadar 1-2 yemek kaşığı kadar mercimekli harç koyun,  rulo şeklinde kapatıp, hamurun birleşme noktası alta gelecek şekılde tüm hamurlarımızı açıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.



Sıvıyağı karıştırın, yoğurt sonrada, böreklerin üstüne fırçayla sürüp ister mahalle fırınına gönderin, yada 180 Dereceli ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.

Pişdikten sonra isterseniz böreklerin üzerine çıtırlığını uzun süre muhafaza etmesi için sıvıyağ sürebilirsiniz.

Mercimekli bükme hazırdır, Afiyet olsun ...

Mercimekli bükmeniz nasıl oldu, yorum olarak belirtirseniz sevinirim.

Yazılarımız sürekli olarak güncellenmektedir.
son güncelleme:05/02/2019 'dur.



Yorumlar