Eber Golu-Eber Golu Tarihcesi- Eber Golu Resimleri-Bolvadin-Afyonkarahisar


Eber,  Avşar  Türkmenlerinin  Bir obasıdır. Göl Adını bu Avşar'ın obasından almıştır.

Eber Gölünün oluşumu Ettik KONUMU

Eber Gölü,  İç Anadolu Bölgesindeki  Akarçay Havzasında , Yüzey 125 km² bulan, bir tatlı su bataklık Olan kullanıcının kullanıcının alanı, kuzeyinde  Emir Dağları güneyinde ziyaretinde  Sultan Dağları , 967 metre denizden yükseklikte Olan Bir çöküntü gölüdür. Bulunduğu  Akarçay Havzası , hep sismik Olarak aktif olan, Kuzeybatı-güneydoğu yönünde Ortalama 25 kilometrelik genişlikte Olan çökük alandır ziyaretinde uzunlukta 100 kilometre. Buzul çağı oğlu zamanlar çok Büyük Ettik derin Olan Bir, ( Pleistosen'de ) gölünden geriye kalan, Diğer göller gibi Artık bir göldür.
Eber Gölü, Akarçay A.Ş. Sultandağları'ndan gelen kaynak suları ile beslenmektedir. Bu sebeple yıl İÇERİSİNDE yüzölçümü farklılık Gösterir. En Düşük ve orta gelirli orta gelirli su Seviyesi Ekim 1991'de görülmüştür ettik. Göl Alani 62 km²'ye Kadar düşmüştür. En YÜKSEK su Seviyesi imkb Mayıs 1969'da görülmüştür. Göl 164,5 km²'ye ulaşmıştır alanı.

Gölün doğal Yapısı 



Göl, Türkiye'nin en ilgi çekici göllerindendir. Çok Büyük Bir göl olmasina Rağmen uzerinde Bulunan kamışlardan Dolayı Büyük Kısmı göl değilde Çayırlık gibi Görülür. Özellikle avcıların uğrak yeridir. Üzerinde Yüzlerce yüzen adacık bulunur, bu adacıklara yerli Halkın " Kopak "Adını verdiği, kopaklar kalınlaşan kamış köklerinin topraktan ayrılarak Üzerine zamanla rüzgarın etkisiyle toprak birikmesiyle meydana gelir. Bazi kopaklar o kadar Büyüktür ki üzerlerinde balıkçıların, avcıların Ettik kamışçıların Barınaklar kurdukları da görülmüştür. Etrafında kurulmuş Derekarabağ, Ortakarabağ, Yenikarabağ ziyaretinde Diğer komşu köylerde tarımla uğraşan insanlar, Göl kıyısındaki ekilebilir tarlalarda buğday Ekip yaşamlarını sürdürürler.

Eber Gölü'nün Bitki örtüsü 

Yüzeyinin cogu yüksekliği beş göster göster hatta altı metreye Değerlendirmeleri kırmızı kamışlarla Kaplı Olan Eber Gölü, sığ kıyılarında su bitkileri Etrafında Diğer bitkiler Yetisir Ettik, bunlar;
  • Hasırotu ( Typha latifolia ),
  • Kırmızı kamış ( Phragmites australis ),
  • ( Lycopus europaeus ),
  • ( Mentha aquatica ).

Eber Gölü'ndeki Balık Türleri  ]

  • Sazan balığı ( Cyprinus carpio ),
  • Aynalı Sazan balığı  ( Cyprinus carpio Morpha noblis ),
  • Turna balığı  ( Esox lucius ),
  • Dere kaya balığı ( Gobio gobio ).

Eber Gölü'ndeki Kuşlar Çeşitleri]

Birçok göçmen su kuşları avlanmak, kamış adalarda kuluçkaya yatmak (üremek) ziyaretinde Bazıları kışlamak Eber Gölüne Gelirler tıklayın bunlar;
  • Küçük karabatak ( Phalacrocorax pygmeus ),
  • Bayağı Kaşıkçı ( Platalea leucorodia ),
  • Dalmaçya Pelikáni ( Pelecanus crispus ),
  • Bayağı balaban ( Botaurus stellaris ),
  • Balıkçılgiller ( Ardeidae ),
  • Alaca Balıkçıl ( Ardeola ralloides ),
  • Erguvani Balıkçıl (Ardea purpurea),
  • Pasbaş patka ( Aythya nyroca ),
  • Gülen sumru ( Sterna nilotica ),
  • Büyük cılıbıtla ( Charadrius leschenaultii ),
  • Sakarca kazı ( Anser albifrons ),
  • Küçük sakarca kazı ( Anser erythropus ),
  • Sakarmeke ( Fulica ATRA ),
  • DİKKUYRUK ( Oxyura leucocephala),
  • Kılıçgagagiller'den ( Himantopus himantopus ),
  • Bayağı aynak ( Plegadis falcinellus ), ve, kamışların Arasında kum adalarda Kolyeli Büyük yağmurcunu ( Charadrius hiaticula ) kuluçkaya yattıkları gözlenmiştir.

Eber Gölünün Ekonomik Önemi 


Bir kısmını Buğdaygillerden, Sulak, nemli Yerlerde yetişen, boğumlu, sert gövdesi Olan kamış (ihtiyacının Seka Kağıt Fabrikası Afyon, Phragmites australis ) bitkisini, Eber Karamık Gölünden Elde Eder Ettik. Yaklasik Olarak burada bin insan Çalışır. [1]  Çevredeki Köylüler Gölde yetişen kamış ziyaretinde hasır otunun işlenmesi ile geçimlerini saglamaktadir.

Eber Gölünün Günümüzdeki Durumu 


Göl eski ZAMANLARDA Akşehir gölü ile Büyük tek Bir göl halindeydi. Fakat BBC muhabirine BBC muhabirine zamanla su kaynaklarının azalması ile Akşehir Gölü Eber gölünden ayrılarak Ayrı Bir göl oluşturdu. Halen eber gölü Bir kanal vasıtasıyla Akşehir gölüne su aktarmaktadır.
Günümüzde Küresel ısınmanın etkisiyle ziyaretinde özellikle su kaynaklarının bilinçsiz kullanılmasıyla göl küçülmeye Başlamıştır. Bu nedenle Akşehir Gölüne su aktarılamamış bu da Akşehir Gölünün sularının çekilmesine sebep olmustur. Bu nedenle Türkiye'nin en güzel göllerinden biri Olan göl yokolma tehlikesiyle Karşı Karşıya kalmistir. Bilinçsizce Yapılan Barajlar ziyaretinde çiftçilerin sulama amacıyla kullandıkları dalgıç pompa'lar Gölün hem yerüstü hem Yeraltı sulama kaynaklarını neredeyse sıfıra indirmişlerdir. Eklendi Eklendi bunun neticesinde Çevre mühendislikleri çalışma başlatmış ziyaretinde 2007 Sonunda bitecek projeler geliştirmişlerdir.
Eber Gölü, bir zamanlar kuş cenneti görünümünde yüzeyinde ziyaretinde su çiçekleriyle bezenmiş Bir bahçe Ueken bugün yanına yaklaşılmayacak Kadar kirletilmiştir. Eber Gölü'nü ATIKLARI Şeker Fabrikalarının alkoloid atıklarıdır Ettik şehrinin unsurlar En Büyük, Afyonkarahisar eden tehdit. Diğer Bir tehdit unsuru da, atıkların Everin Gölü'nde biriktikten Sonra Gölün arıtma vazifesi görmesi bu nedenle de süzülen temiz'ait suyun Akşehir Gölü'ne akıtılmasıdır Ettik. Gölün derinliği bugün 1.70 m'ye Kadar düşmüştür. Önlem alınmadıgı takdirde Daha da düşeceği Bir gercektir. Gölde Ekonomik Değeri en YÜKSEK Olan kamış Üretimi yapılmakta turna balığı bulunmaktadır aynalı sazan Ettik, sazan Ettik. AYRICA Gölün av turizmi içermesi sebebiyle de il dışından birçok Kişinin göl kıyısına av evleri yapmasına yol açmıştır.
Everin Gölünde 2002 Temmuz - 2003 Yılları Arasında Yapılan Bir Araştırma sonucunda Monogenea asalakları burada incelenen Balıkların, iki t? Monogenea ( Gyrodactylus elegansDactylogyrus extensus ) yüzgeçlerinde A.Ş. solungaç; Bir tür Digenea ( Posthodiplostomum cuticola ) deri yüzgeçlerinde ziyaretinde; Cestoda (t? Bir Bothriocephalus acheilognathi ) bağırsaklarında, Arthropoda t? Bir (ve Argulus foliaseus , Deri) yüzgeçlerinde bulunmuştur ziyaretinde solungaç. [2]
Kaplumbağaları Eber Gölü, su yılanı, tatlı su balıkları, su kuşları, su A.Ş. Diğer yabani Hayvanların Geniş nüfusunu Korumak için tıklayın, Konya Kültür Tabiat Varlıkların Koruma Kurulunun 22 Haziran 1992 gün 1359 Sayılı kararıyla "ziyaretinde ziyaretinde 1. Derece Tabiat Sit Alanı "ilan Edilmiştir.


Göl TürüÇöküntü gölü
KaynaklarıAkarçay Ettik Sultandağları'ndan gelen kaynak suları
Etki kullanıcının kullanıcının alanıİç Anadolu Bölgesi
Eber KasabasıÇay , Sultandağı
Havza ülkeleri'ndekiTürkiye Türkiye
Yüzölçümü62 km² - 164.5 km²
En derin Noktası21 metre
Yüzey rakımı967 metre

kaynak vikipedia

Yorumlar