Zahter Satatasi Nasil Yapilir I HATAY SOFRASI I

Zahter salatası nasıl yapılır ? sizlere cennet Hatay Yöresel Lezzetlerinden Zahter Salatası tarifini anlatacağım, yapımı çok kolay olan Zahter Mezesininin tarifini veriyorum.
Zahter Hatay’da yetişen ve kekike benzeyen dağlarda yetişen bir yeşilliktir. Hatay Mezeleri hakkında sayfalarca makale yazsak da yetmez, çünkü Hatay Mezeleri yaşanmış bütün topluluklarının özünde birleşmedir, Hatay'da yüzlerce topluluk yaşamıştır, amacımız tarih dersi vermek değil, ancak Hatay'da yaşamış uygarlıklarında soframıza katmış olduğu ayrı bir kültür olduğu açıktır.     Buyrun Hatay Zahter Salatası tarifine …




Zahter Salatası Malzemeleri:

- Bir çay bardağı zahter ( taze kekik )
- 1 adet orta boy soğan,
- 1/2 demet maydanoz,
- Nar ekşisi (El yapımı mümkünse),
- Zeytinyağı,
- Tuz.

Zahter Salatası Tarifi : 

Önce taze kekiği güzelce yıkayın. Zahteri ince ince doğrayın ve tuz ile ovarak tekrar yıkayarak suyunu süzün. İçine yine ince ince doğradığınız soğan, maydanoz, domates ve tuzu ilave edin. Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi gezdirin ve harmanlayarak, muhteşem sabah kahvaltısının rengi taze zahter salatası servise hazır.


Ayrıca sizlere zahterin ( Kekik ) olmadığı veya çok pahalı olduğu dönemlerde ne yapılabilir?

Zahteri salamura yapabilirsiniz, yapımı da çok kolay, Mevsiminde alınan taze zahteri iyice temizleyip yıkayın, sonra ince ince kıyın. Yayvan bir tepsiye dökülen zahteri küçük dilimler halindeki limonla iyice ovun, sonra zeytinyağı ve az tuz ilave ederek cam kavanozlara sıkıca yerleştirin ve üzerine bir fincan kadar zeytinyağı dökün. Böylelikle yıllarca saklayabileceğiniz ve istediğiniz zaman zahter salatası yapmak için zahteriniz hazırdır, Hatay’da çokça yapılan zahterdir, burada da yeşil zeytinli zahter salatasıtarifini bulabilirsiniz.


Afiyet olsun.


Yazılarımız sürekli olarak güncellenmektedir.
Son güncelleme:21/03/2019

Yorumlar

Yorum Gönder