Bakla Ezmesi Nasıl Yapılır?
Bakla Ezmesi Tarifi
Bakla ezmesi Nedir? Hatay Mezelerinin en özel lezzetidir. Yöresel lezzetimiz bakla ezmesi Hatay sayesinde sevilen bir tat haline gelmiştir.
Bakla ezmesi insan sağlığı için faydalı, ayrıca içeriğinde bir çok besin değerini barındırmaktadır.
Hatay Yöresel Mezelerinden Bakla ezmesi ana yemekler yanında birçok sofrada yer almaktadır.
Bakla ezmesi diyet yapan insanlarca da tercih edilebilir. Bakla ezmesi içeriğinde bol miktarda protein ve kalsiyum barındırmaktadır. Protein ve kalsiyum kişi vücudunu tok tutan değerlerin başında gelir. Kişinin vücudunda çabuk ve ani acıkmalar yaşanmaması ve tokluk hissi yaşaması fazla kilo problemi olan insanlarda ara öğünlerin ortadan kalkmasına ve dolayısıyla kişinin kilo vermesine fayda sağlamaktadır.
Bakla ezmesi malzemeleri:
500 gram kurutulmuş bakla
1 su bardağı tahin
2 limonun suyu
2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 orta boy domates
Zeytinyağı
1 tutam tuz
Bakla ezmesi yapılışı:
Orta boy bir tencereye taneler halindeki baklaları koyup yaklaşık 1 litre suda 2 saat kadar haşlayalım, Haşlama sırasında suyun eksilmesi olduysa ve hala bakla yumuşamadıysa korkmayın su ekleyerek bir süre daha kaynatın.
Baklanın haşlanıp haşlanmadığını kontrol edin ve istenilen yumuşaklığa eriştiğinde baklaları tencereden alıp miksere koyun. Mikserde baklaları yavaş yavaş öğütmeye başlayın. Yavaş mikseri kırma dikkat et :)
Baklalar mikserde öğütülürken baklanın piştiği sudan bir bardak su alıp yavaş yavaş öğütülen baklanın içine 1 su bardağı kadar dök bakem.
Sonracıma öğütülen baklaya 1 tutam tuz ve malzemelerde belirtilen ölçüdeki tahini öğütülen baklanın içine karıştırılır.
Karışımın içine limon suyu ve sarımsak da eklendikten sonra bakla karışımı öğütülmeye ve ezme haline getirilmeye devam edilir. Öğütülerek ve ezilerek krem kıvamına getirilen karışım servis tabağına alınır. Servis tabağı üzerine domates ve maydanoz ile görsellik kazandır biraz, süsü püsü yerinde olsun, Hatay Mezeleri asildir, kuru kuru servise gelmiz, eccük de üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra konuyu komşuyu çığır çünkü Meşhur Hatay Mezelerinden Bakla ezmesi servise hazırdır.
Afiyet ossun.
Yorum etmeyi unutman… J
Bakla Ezmesi Tarifi
Bakla ezmesi Nedir? Hatay Mezelerinin en özel lezzetidir. Yöresel lezzetimiz bakla ezmesi Hatay sayesinde sevilen bir tat haline gelmiştir.
Bakla ezmesi insan sağlığı için faydalı, ayrıca içeriğinde bir çok besin değerini barındırmaktadır.
Hatay Yöresel Mezelerinden Bakla ezmesi ana yemekler yanında birçok sofrada yer almaktadır.
Bakla ezmesi diyet yapan insanlarca da tercih edilebilir. Bakla ezmesi içeriğinde bol miktarda protein ve kalsiyum barındırmaktadır. Protein ve kalsiyum kişi vücudunu tok tutan değerlerin başında gelir. Kişinin vücudunda çabuk ve ani acıkmalar yaşanmaması ve tokluk hissi yaşaması fazla kilo problemi olan insanlarda ara öğünlerin ortadan kalkmasına ve dolayısıyla kişinin kilo vermesine fayda sağlamaktadır.
Bakla ezmesi malzemeleri:
500 gram kurutulmuş bakla
1 su bardağı tahin
2 limonun suyu
2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 orta boy domates
Zeytinyağı
1 tutam tuz
Bakla ezmesi yapılışı:
Orta boy bir tencereye taneler halindeki baklaları koyup yaklaşık 1 litre suda 2 saat kadar haşlayalım, Haşlama sırasında suyun eksilmesi olduysa ve hala bakla yumuşamadıysa korkmayın su ekleyerek bir süre daha kaynatın.
Baklanın haşlanıp haşlanmadığını kontrol edin ve istenilen yumuşaklığa eriştiğinde baklaları tencereden alıp miksere koyun. Mikserde baklaları yavaş yavaş öğütmeye başlayın. Yavaş mikseri kırma dikkat et :)
Baklalar mikserde öğütülürken baklanın piştiği sudan bir bardak su alıp yavaş yavaş öğütülen baklanın içine 1 su bardağı kadar dök bakem.
Sonracıma öğütülen baklaya 1 tutam tuz ve malzemelerde belirtilen ölçüdeki tahini öğütülen baklanın içine karıştırılır.
Karışımın içine limon suyu ve sarımsak da eklendikten sonra bakla karışımı öğütülmeye ve ezme haline getirilmeye devam edilir. Öğütülerek ve ezilerek krem kıvamına getirilen karışım servis tabağına alınır. Servis tabağı üzerine domates ve maydanoz ile görsellik kazandır biraz, süsü püsü yerinde olsun, Hatay Mezeleri asildir, kuru kuru servise gelmiz, eccük de üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra konuyu komşuyu çığır çünkü Meşhur Hatay Mezelerinden Bakla ezmesi servise hazırdır.
Afiyet ossun.
Yorum etmeyi unutman… J
hatay yöresel yemekleri resimli, hatay yöresel yemekleri, hatay yemekleri tarifleri resimli, hatay yemekleri yemek tarifleri, hatay yemekleri resimli, hatay ev yemekleri, hatay meşhur yemekleri, hatay yöresi yemekleri, hatay et yemekleri, hatay yemekleri isimleri, hatay mutfağı yemekleri, hatay yemekleri listesi, hatay mezeleri tarifi, hatay yöresel yemekleri nelerdir, hatay yemekleri tepsi kebabı, hatay antakya yemekleri, hatay ın yöresel yemekleri, hatay yöresel yemekleri isimleri, hatay yemekleri resimli yemek ta, hatay yemekleri kömbe, hatay mutfağı mezeleri, hatay mezeleri ve tarifleri, hatay mezeleri yemek tarifleri, hatay yemekleri ve tatlıları, hatay meşhur yemekleri ve tarifleri, hatay yöresel yemekleri resimli, yöresel hatay yemekleri, hatay usulu patlıcan yemekleri, hatay ın ünlü yemekleri, hatay mezeleri resimli, hatay yemekleri nelerdir, hatay mezeleri muhammara, hatay ünlü yemekleri, hatay soğuk mezeleri, hatay patlıcan yemekleri, hatay ın meşhur yemekleri
Yorumlar
Yorum Gönder