Tuzda Tavuk tarifi, Nasil Yapilir ?


Tuzda Tavuk tarifi, Nasil Yapilir ?
 

Hatay'ın yöresel lezzetlerinden Tuzda Tavuk Tarifi, bu yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım, umarım beğenirsiniz...

Tuzda Tavuk Yapımı uzun zamandır Hatay'da zevkle tüketilen yemeklerdendir, en ağır misafirler için yapılır ve ikram edilir.

Tuzda Tavuk için sorulan çok sorudan biride bu kadar tuzun içinde pişince çok tuzlu olmuyor mu ? emin olun yemek piştikten sonra üzerine tuz ekleyerek yiyeceksiniz.

Hatay Yemekleri Sofrasının baş tacı Tuzda Tavuk Tarifine için malzemelerimiz neredeyse tüm evlerde bulunan malzemeler, ölçülerimizde yine öyle hassas teraziye gerek yok, göz kararı bizim zamanımızda her şey gönül güzelliğiyle olur...
Şimdiden afiyet olsun

TUZDA TAVUK MALZEMELERİ



  • 1 adet bütün tavuk
  • 2 kg kaya tuzu
  • 2 adet yumurta akı
  • 1 adet büyük boy patates
  • Yeteri miktarda su

 

TUZDA TAVUK YAPILIŞI

Önce tavuğu ocakta kısa süreli ateşe tutarak ince tüylerini temizleyin ve güzelce yıkayın. Tavuğun içine dörde böldüğünüz kabukları soyulmuş patatesleri, isterseniz  biber ve domateste ekleyebilirsiniz, hatta isterseniz iç pilav hazırlayıp doldurabilirsiniz. İç pilav yanında süper oluyor.

Tuzda tavuğun tuzunun hazırlanması.

Tuzu genişce bir tepsiye dökün, üzerine yumurta akı ve yeterince su ilavesi ile hamur haline getirin. Öyle çok fazla su değil hanımlar hafif nemlendirecek kadar, abartmayın lütfen.Tuz karışımına kimileri kekik, nane ekleyerek değişik bir karışım yapıyorlar, güzel olduğunu söylüyorlar, ama ben denemediğim için önermiyorum.  

Sonra fırın tepsisinin dibine 1 cm kadar kalınlıkta tuz hamurunu yayın ve üzerine tavuğu oturtun.

Tavuğunuzu tuzda tavuğa hazırlayın ama, mesela içerisini doldurduğunuz tavuğun iç kısmının açılmaması için kürdanla tutturarak kapatın, yine tavuğun bud ve kanatlarını kürdanla sabitleyin lütfen.  

Kalan tuzla da tavuğun hiçbir tarafı hava alamayacak şekilde kaplayın. 200 C’ ye ayarlı fırında 2 saat, tuz iyice kızarana kadar pişirin.


Sunumu için muhteşem bir fikrim var tavuğunuz tuzda gömülü iken üzerine biraz alkol döküp, çakmakla yakarak alevler eşliğinde yukarıdaki resimdeki gibi servise getirebilirsiniz, alkol yoksa kolonyağı da kullanabilirsiniz, hafif ama, bu şekilde sunumla misafirlerinize eşsiz bir servis yapacaksınız.

Geldik yeme kısmına tavuğun üzerinde tuz tabakasını sert bir cisimle kırın ve tuzları temizleyin. Tavuğu parçalayarak servis edin.

Afiyet olsun, yaptınız başarılı oldu, iletişim bölümündeki adrese tavuğun yanında, sağında solunda çekilmiş fotoğrafınızı gönderirseniz burada yayınlayabilirim.

Yazılarımız sürekli olarak güncellenmektedir.
Son güncelleme : 14/03/2019

Yorumlar

  1. Bunu kırıkhan da mi çok yapıyorlardı

    YanıtlaSil
  2. Hatay'da nerdeyse her evde yapılır, tarifimizle sizde yapabilirsiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder