Zungul ( Musebbek ) Tatlisi Nasil Yapilir ?


Zungul ( Musebbek ) Tatlisi Nasil Yapilir ?

Güneydoğu bölgesinde birçok evde yapılabilen bir tatlıdan bahsedicem bu yazımda.

Züngül, şaşırdınız değil mi, Züngül nedir diye sorduğunuzu duyar gibiyim, Züngül Hatay’da Müşebbek tatlısına verilen isimdir, yani halka tatlısı da diyen var, çok özür dileyerek kerhane tatlısı diyenlerde var.

Bu yazımda sizlere hangi ismini kullanırsınız bilmiyorum ama ben bir Hataylı olarak Züngül Tatlısı diyeceğim, yazımda da sizlere Züngül Tatlısının tarifini vericem. 

İskenderun’da üst geçit vardı, onun biraz gerisinde bir tatlıcı vardı ordan alır ve yerdik, adam çok güzel yapıyordu, umarım halen duruyordur, buradan tüm tatlıcı kardeşlerime selamlar.

ZÜNGÜL (MÜŞEBBEK) TATLISI MALZEMELERİ

500gr un

2 çay kaşığı kuru maya

yarım litre mısırözü yağı

Müşebbek şerbeti için:

3 su bardağı şeker

3 su bardağı su

 

ZÜNGÜL (MÜŞEBBEK) TATLISI YAPILIŞI

500 gr unu derin bir kaba alıp içine mayamızı da katıp bir miktar su ekleyip çırpılır ( hamurumuzun boza kıvamında olmasına dikkat ediyoruz) üzerine bir örtü kapatarak yaklaşık 30 dk.beklemeye alınır

şerbet için  önce su ardından şekeride içine katıp şeker eriyinceye kadar kısık ateşte karıştırılır ardından bikaç damla limon suyunu kaynamaya başlayan şerbetimize ekliyoruz 30dk kısık ateşte kaynatıp özleşmesini bekliyoruz özleştikten sonra altını kapatıyoruz.


orta boy tavamıza yağımızı ekleyip kaynattıktan sonra krema pompasına koyduğumuz hamurumuzu (iki ucu birleşicek şekilde) daire şeklinde yağın içine bırakıyoruz ortalama 5 7dk kızarttıktan sonra müşebbeklerimizi yağdan çıkarıp şerbetimizin içine bırakıyoruz şerbetin içinde 5 dk kadar bırakmak yeterlidir müşebbek tatlımız servise hazırdır afiyetle yemeniz dileğiyle..



Yorumlar

Yorum Gönder