Termiye'nin hiç bilmediğiniz faydaları



 


Bolvadin'de satılan ürünlerdendir, yöresel lezzetlerden sayılır. Çoğu memleketlerde bilinmez yapımı hakkında çeşitli rivayetler vardır. Sağlığa ne tür faydaları vardır, pek bilmiyorum, lakin yedikçe yiyesi geliyor insanın.


Bildiğim kadarıyla Terbiye bulunduğu bitkinin çok acı ve çok zehirli, hatta yılanların bu bitkinin yanın yaklaşamadıkları, sonrasında toplandığı ve bir çuval içerisine konularak akar su önünde günlerce işlemlerden geçirildiği, sonrasında acılığının giderilmesiyle çeşitli işlemlerden geçirilerek yenilecek  kıvama getirildiği şeklinde bana anlatılmıştı, ancak doğruluk payını bilmiyorum, bilen dostlarımız yorum yaparak veya iletişim sayfamızdan bize yazarlarsa sayfamızda paylaşabiliriz.

Şimdi Bolvadin Çarşı camisi önünden aldığımız "Termiye"nin faydalarını araştırmış bilim adamlarımızdan dinleyelim.

Termiye sevenleri görelim...





Eski çağlardan beri bilinen Termiye Akdeniz bölgesi ve Ortadoğu'da acı bakla olarak bilinmektedir. 




Lezzeti ile mutfakta tüketilen baklagillerden.Vitamin, protein ve mineral açısından yüksek olan termiye, vücuda birçok açıdan fayda sağlamaktadır.



Latince adı lupinus olan termiye, beyaz çiçekli bitkiler olan fabaceae ailesine aittir.




Daha çok bakla ve fasulyeye benzemektedir.

Bu bitkinin baklaları yüksek enerji içeriğine sahiptir. Termiye vitamin A, B ve C, omega 3 ve omega 6 açısından zengindir.



İçerisinde çinko, kalsiyum, demir, potasyum ve manganez mineralleri vardır.


Termiyenin en çok bilinen faydası sindirim sistemine olan desteğidir.



Yüksek protein sayesinde özellikle et yemeyenler için termiye benzersiz bir gıdadır.





Yumurta ve et yerine alternatif oluşturarak vücudun pek çok açıdan fonksiyonlarını desteklemektedir.



Bunun dışında termiye, vücuda yüksek enerji verir.


Hipertansiyonu, tip 2 diyabeti, kolon kanserini önler. Termiye besin değerleri açısından oldukça zengindir.



Pişmiş termiyenin 100 gramında yaklaşık olarak 36,9 g besin değeri bulunmaktadır.



Termiye öğütülmüş tahıllara oranla dört kat daha fazla protein içermektedir.



Dokuların iyileşmesi için önemlidir. Vücutta depolanan termiyedeki besinler, vücuttan atıkların atılması için çalışmaktadır.



Termiyenin diyet lifleri oldukça yüksektir.



Lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için damarları temizler.



Kalp krizi ve felç riskini azaltmak için etkilidir. Kan damarlarını kan akışı için genişletir.



Kalp atışını kontrol altında tutmaktadır.

İrritabl bağırsak sendromu ve kabızlık gibi bağırsak komplikasyonlarına yardımcı olur.



Termiye, kanser, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıkların oluşma riskini azaltmaya yardımcıdır.

Kandaki kötü kolesterol yağlarının oluşumunu engeller. Kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur.



Enzim serbest radikallerin sağlıklı hücrelere verebileceği hasarın oluşma riskini önler. 

Kanserle mücadele eder.

kaynak:sabah.com

Yorumlar