Güvenlik Soruşturması Nedir ? Güvenlik Soruşturması Nasıl Yapılır?

Güvenlik Soruşturması Nedir? Güvenlik Soruturması Nasıl Yapılır?  

Değerli dostlar, devlet kurumlarına memur olarak giriş işlemleri sırasında istenen güvenlik araştırması nasıl yapılır? konusunu işleyeceğiz. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası çok daha önem kazanan bu araştırma, kamu kurumlarına yerleşecek devlet memurlarının tamamında güvenlik soruşturması yapılıyor, Peki Güvenlik Araştırması Nedir? Güvenlik Soruşturması Nasıl Yapılır?, kimler güvenlik araştırması yapmaya yetkilidir? bu yazımızda bunları paylaşacağız. 

Yazımızın ana başlıkları;
    Güvenlik Soruşturması nedir?
    Güvenlik Soruşturması nasıl yapılır ?
    Güvenlik Soruşturması gizli midir?
    Güvenlik Soruşturmasını kimler yapabilir?
    Hangi durumlarda Güvenlik Soruşturması yenilenir ?
    Güvenlik Soruşturmasına itiraz hakkınız var mı ?
    Güvenlik Soruşturması olumsuz olanlar devlet memuru olabilir mi?


Güvenlik Soruşturması nedir?
Güvenlik araştırması, normalde 1994 yılından bu yana yapılan ve devletin stratejik konumlarına getirilecek kişilerin getirilecekleri pozisyona layık olup olmadığı, bu kişilerin görevleri gereği erişebileceği bilgilerin gizliliğini koruyup koruyamayacağı ve her durumda Devletin yararına çalışıp çalışamayacağının ararştırılmasıdır. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından bu arştırmalar çok daha fazla önem kaznamış olup,  bunda sonra devlertin her kademisine getirilecek, memurların ve yeni atanacak memurların güvenlik araştırması yapılmaya başlanmıştır.


Güvenlik Soruşturması Nasıl Yapılır?


Bir kişinin güvenlik araştırması yapılması için ilgili kişi hakkında güvenlik soruşturmasının yapılması bir kurum tarafından (Örneği Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık bakanlığı v.s) istenmesi gerekir. Bu istek sadece kurumlar tarafından yapılabilir. Talep eden kurumlar vatandaştran nufus bilgilerinin açıkça ve noksansız olarak yazıldığı güvenlik araştırması formu hazırlatıp gönderirler. Askeri birliklerin adaylardan istediği bu formdur. 

Güvenlik Soruşturması Formu İndir

Bu formun bir örneği, nufusa kayıtlı olduğunuz ile, bir kopyası ikamet ettiğiniz ile, bir kopyası Emniyet genel Müdürlüğü’ne ve bir kopyasıda ilgisine göre  Milli İstihbarat Teşkilatına gönderilerek Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması istenir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılırken arşiv araştırması en fazla 30 gün, güvenlik soruşturması en fazla 60 gün sürebilir. Bu bakımdan adayların tamamının güvenlik soruşturmasının bitmesi mümkün değildir.

Güvenlik soruşturması yapılırken olumsuz bir duırumu olanların evrağının bir kopyası Emniyet Genel Müdülüğü’ne gönderilir.

Aynı şekilde diğer kurumlar tarafından da güvenlik soruşturması yapılırken olumsuz durumu olanlar kurumlar arasında paylaşılır

MİT tarafından yapılan Güvenlik araştırmaları ve arşiv araştırmaları Türk Silahlı Kuvvetleri İstemleri haricinde Başbakanlığa gönderilir.

 
Güvenlik Soruşturması Gizli midir?

Güvenlik araştırması ve arşiv araştırması işlemleri kesinlikle gizlilik içierisinde yürütürür. Bilgileri kişinin şahsi ve ailevi bilgileri olduğundan bu  kimse ile veya alakasız hiç bir kurum kuruluş ile kesinlikle paylaşılmaz.
 
Güvenlik Soruşturmasını kimler yapar?

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, MİT  Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Mahalli mülki idare amirlikleri (valilik, kaymakamlık )tarafından yapılır. 
 
Hangi durumlarda güvenlik Soruşturması yenilenir ?

Kurumlar arası bilgi alışverişi sırasında, gerekli olduğu durumlarda  adaya göreve başlamış olsa bile güvenlik araştırması talep üzerine yenilenebilir. Kişinin daha önce açığa çıkmayan ve Devletin Varlığı ve Bütünlüğüne karşı olabiliecek durumlarda bu araştırmalar yenilenebilir.
 
Güvenlik Soruşturmasına itiraz hakkınız var mı ?

Bu araştırmaların tamamı gizlilik içinde yürütüldüğünden çoğunlukla kursa çağırılmayan yada atanmayan yada kursa başlasa bile askerlikle ilişiği kesilenler, güvenlik araştırımasının olumsuz olduğunu atanmaları sonrasında öğrenebilimektedirler. Bu durumda olanlar, kendilerine karar tebliğ edildikten sonra 60 gün içerisinde itiraz etma hakları vardır.
 
Güvenlik Soruşturması olumsuz olanlar devlet memuru olabilir mi?

Güvenlik araştırması olumsuz olan adaylar kesinlikle hiç bir devlet kademesinde memur olarak çalışamazlar, bu durum aslında çok önceden beri olmasına rağmen özelikle 15 temmuz hain darbe girişimi sonrası çok daha katılaşmış bir kuraldır.

Güvenlik Soruşturması Nasıl Yapılır konulu bu yazımız  14 Şubat 2000 tarihli güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliğinden derlenmiştir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliğinin tamamına erişmek veya güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönetmeliğinin tamanını indirmek için >>>TIKLAYIN<<<

 GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI FORMU İNDİR

Yorumlar