Bu yazımda sizlere Hatay’da ne yenir onu anlatmaya çalışıcam, ancak Hatay’da çeşit o kadar fazladır ki, Hatay yemekleri olsun, Hatay tatlıları olsun, Hatay kahvaltılıkları olsun, aslında hepsinin ayrı bir başlık altında yayınlanması gerekir.
Hatay, tarihi dokusu, zengin kültürü ve doğal güzellikleri ile olduğu kadar mutfağı ile de son derece önemli bir ildir. Köklü geçmişi ve bu geçmiş içinde yer alan kültürlerin kaynaşmasından doğan lezzet şöleni, Hatay’ın mutfak zenginliğini oluşturmaktadır.
Kendine has bir çok özelliği ile, hiçbir mutfakta bulunmayan bir çok lezzeti üretmiş olan Hatay mutfağında yaklaşık 600 çeşit yemek bulunmaktadır.
Bu kadar geniş bir sofrası olan memleketimin yemekleri hakkında en azından bu yazımda Hatay’da ne yenir sorusunun cevabını özet olarak vermek istiyorum, sizler için mutlaka tatmanız gereken lezzetleri tek başlık altında toplamaya çalıştım.
Hatay yemeklerinin en önemli ayırt edici özelliklerinden birisi baharatlardır. Bahatarlar hem lezzet verici olarak hem de süsleme unsuru olarak hemen hemen her yemekte hatta kahvaltılık ürünlerde bile kullanılmaktadır.
Kimyon, karabiber, nane, sumak, pul biber, tarçın, karanfil, çörek otu dışında, şumra (rezene), küzbara (kişniş), zahter (kekik), habak (reyhan) gibi yerel isimleriyle bilinen birçok baharat kullanılmaktadır
Hatay mutfağının zenginliği her şeyden önce içinde bulunduğu çevresel koşulların uygunluğundan kaynaklanmaktadır.
İklim, su, tarımsal arazi, büyük ve küçük hayvan besiciliği açısından her türlü gıda maddesinin üretilmesine uygun bir alanda yer alması, mutfağın şekillenmesinde tartışılmaz bir öneme sahiptir. Çünkü mutfağın bir bileşeni olan yemeklerin temel hammaddesi, yine kentin kendi üretimiyle düşük maliyetle karşılanmaktadır..
Oruk(içli Köfte) Hatay'da mutlaka yenilmesi gereken lezzetlerin başındadır. Tarifi burada.
Humus Hatay'ın vazgeçilmez mezelerindendir, gittiğiniz her yerde isteyin lütfen, kahvaltıda öğle yemeği akşam yemeği fark etmez . Tarifi burada.
Yüksük Çorbası Hatay'da buna düğün çorbası da denir. Tarifi burada.
Fellah Köftesi Hatay yöresel yemeklerinden olmazsa olmazdır, mutlaka isteyin, yakınlarınıza yaptırın. Tarifi burada.
Zahter Salatası Hatay'ın kahvaltıları da meşhurdur, kahvaltıda mutlaka isteyin. Tarifi burada.
Kabak Tatlısı Hatay'da yapılan kabak tatlısı biraz farklıdır, dışı çıtır, içi şerbet doludur. Tarifi burada.
Bici bici Hatay'da sıcaklar da yemekler gibi meşhurdur, sizi serinletmek için Haytalı da denilen buzlu içecekdir.
Tarifi burada.
Biberli ekmek Hatay'da kahvaltıya oturduğunuzda mulaka isteyin, olmazsa olmazlardandır. Tarifi burada.
Yazılarımız sürekli olarak güncellenmektedir.Son güncelleme:09/04/2019
Yorumlar
Yorum Gönder